Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

The World Is Big and Salvation Lurks around the Corner - Stephan Komandarev


Kάτι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τον Βουλγαρικό αλλά και γενικότερα με τον Βαλκανικό κινηματογράφο, με πολλές καλές ταινίες να βγαίνουν στο εξωτερικό και να διακρίνονται σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Φταίει ίσως ότι η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον τους έχει δώσει την αισιοδοξία αλλά και την έμπνευση να κοιτάξουν στο παρελθόν και να επιχειρήσουν μια αποτίμηση της ιστορίας τους; Οι περισσότερες ταινίες άλλωστε αναφέρονται στο σκοτεινό κομμουνιστικό παρελθόν σε αντιστοιχία με το ελπιδοφόρο και φωτεινό παρόν.
Μετά το περσινό Zift, άλλη μια ταινία από την Βουλγαρία πετυχαίνει να με ενθουσιάσει. Το The World Is Big and Salvation Lurks around the Corner είναι μια άκρως ανθρώπινη ταινία, ποντάροντας την επιτυχία της στον συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας και κυρίως μεταξύ του παππού και του εγγονού.
Μετά από ένα ατύχημα που καταλήγει να στερήσει του πρωταγωνιστή όχι μόνο τους γονείς του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, μιας και έπαθε αμνησία, ο παππούς του αναλαμβάνει να του υπενθυμίσει ποιος ήταν. Ο παππούς που ονομάζεται Bai Dan είναι ένας άνθρωπος αυθεντικός, δυνατός, χαρισματικός και ελεύθερος, τυπικός εκπρόσωπος ενός αρχετυπικού πατριαρχικού προτύπου που πάντα καταφέρνει να κερδίσει τις καρδιές των θεατών.
Με οδηγό το τάβλι, το μεγάλο πάθος του Bai Dan, ξεκινάει ένα ταξίδι προκειμένου να βρεθούν οι χαμένες αναμνήσεις. Παρά την ενδεχομένως βαριά θεματολογία της ταινίας, καθώς πέρα από αυτά τα προσωπικά προβλήματα ασχολείται και με το καταπιεστικό κομμουνιστικό καθεστώς και τις περιπέτειες όσων δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό και αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, η ταινία κρατά μια πολύ αισιόδοξη στάση απέναντι σε όλα τα παραπάνω. Η σκηνοθεσία και η φωτογραφία ήταν τόσο καλές ώστε κατάφεραν ακόμα και μια παρτίδα τάβλι να την παρουσιάσουν σαν κάτι ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: