Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

The Imaginarium of Doctor Parnassus - Terry Gilliam


Επιτέλούς είδα και την πολυσυζητημένη ταινία του Terry Gilliam, πολυσυζητημένη βέβαια για τους λάθος λόγους, δηλ. τον θάνατο του Ledger και όχι ως νέα ταινία του Gilliam. Το κακό με την ταινία είναι ότι λόγω όσων είχα ακούσει για τον Ledger, για την διακοπή της ταινίας, για την συμμετοχή των Johnny Depp, Jude Law και Colin Farrell, για τον ρόλο που έπεξε ο Ledger στο σενάριο της ταινίας, για τους αυτοσχεδιασμούς του κτλ., κατέληξα να παρατηρώ τον Ledger και να περιμένω πότε θα μπουν οι άλλοι στην ταινία χάνοντας έτσι αρκετά από την μαγεία της.
Βοήθησαν βέβαια σε αυτό και σχόλια που εμφανίζονται στην αρχή και το τέλος της που αναφέρονται στον Ledger και την τεράστια συμβολή του. Καλός ηθοποιός είναι δεν λέω αλλά μέχρι ένα σημείο και οι επικήδειοι. Δεν ήταν και Marlon...
Το cast πάντως της ταινίας είναι εντυπωσιακό με πρώτο και καλύτερο τον Tom Waits (δεν είμαι αντικειμενικός, το παραδέχομαι), αλλά και όλους τους άλλους, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και ο Andrew Garfield στον ρόλο του Anton, που πολύ χάρηκα που τον ξαναείδα μετά από την πάρα πολύ καλή ανεξάρτητη ταινία "Boy A".
Τελικά ο θάνατος του Ledger ήρθε σε ένα βολικό σημείο για τον Gilliam (ακούγεται λίγο καφρίλα αυτό αλλά δεν το εννοώ έτσι...πιστέψτε με) καθώς είχαν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα του πραγματικού κόσμου και είχαν απομείνει μόνο αυτά του φανταστικού κόσμου πίσω από τον καθρέπτη που θα γυρίζονταν σε άλλα στούντιο. Μπόρεσε έτσι να βρει αυτό το εύρημα της μεταμόρφωσης και να ολοκληρώσει ευτυχώς την ταινία.
Τώρα γιατί μόνο ο Ledger μεταμορφωνόταν εκεί μέσα δεν το κατάλαβα...
Η ταινία δεν είναι επιπέδου Brazil, ούτε Fear and Loathing in Las Vegas, ούτε Twelve Monkeys, ούτε φυσικά ό,τι έκανε ο Gilliam με τους Monty Pythons. Είναι πάντως μια ταινία με ωραία ατμόσφαιρα, σκηνικά, κοστούμια, τον Tom Waits, που ίσως να έχει και λίγη περισσότερη ουσία από το The Brothers Grimm, αλλά δεν με ενέπνευσε να την ψάξω.
Δείτε την σαν μια ευχάριστη υπενθύμιση του τι μπορεί να μας προσφέρει ο Gilliam περιμένοντας με αγωνία την επόμενη ταινία του.

4 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μου αρέσει που ποστάρεις με αυτή τη συχνότητα. Αυτό που δεν μου άρεσε είναι το εν λόγω φιλμ... Απλά... βαρέθηκα και μάλιστα πολύ.
Μην αδικείς τον Λέτζερ. Μάλλον στους 2-3 καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.

King Ink είπε...

Δεν αμφιβάλλω ότι όντως ήταν από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του από τα πρωτοκλασάτα ονόματα του Hollywood.
Τα The Dark Knight, I'm Not There, Brokeback Mountain, Ned Kelly, The Four Feathers, άντε και το The Order στηρίχθηκαν κατά πολύ πάνω στην ερμηνεία του. Απλά μου κάνει λίγο "ο νεκρός δεδικαίωται". Καλές ερμηνείες σε 6 ταινίες δεν αναγάγουν έναν ηθοποιό σε νέο James Dean που με τρεις ερμηνείες έμεινε στην ιστορία. Απλά δεν κατανόησα ποτέ γιατί τόσος ντόρος.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον King εδώ. Ούτε την ταινία βρήκα τόσο κακή όσο ο Πάνος, ούτε πιστέυω ότι θα είχε γίνει τόσος ντόρος για τον Ledger αν δεν είχε πεθάνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν πολύ αξιόλογος ηθοποιός

academy είπε...

Η ταινία μου άρεσε πολύ.Είναι ο Γκίλιαμ που μου αρέσει.Παραμύθι,φαντασία,σκηνικά όλα πολύ ωραία!