Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Winter in Wartime - Martin Koolhoven


Η ταινία μας τοποθετεί χρονικά προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ολλανδία όπου ένα 13χρονο αγόρι, επηρρεασμένο από την αθωότητα, την επαναστατικότητα και την ανώριμη αίσθηση ηρωισμού που χαρακτηρίζει την ηλικία του, εμπλέκεται στην αντίσταση βοηθώντας έναν Άγγλο αλεξιπτωτιστή. Παρακολουθεί τους ανθρώπους γύρω του και επαναστατεί απέναντι στην υπομονή που δείχνει ο πατέρας του απέναντι στους Γερμανούς, θέλοντας να ακολουθήσει το παράδειγμα του αντιστασιακού και ιδεολόγου θείου του.
Το καλό με την ταινία είναι ότι δεν παρουσιάζει τους Γερμανούς σαν σαδιστικά γουρούνια που έχουν μοναδικό σκοπό της ζωής τους να καταστρέψουν, όπως έχουμε δει σε πολλές άλλες ταινίες και έχει καταντήσει κουραστικό, αλλά ασχολείται με τους Ολλανδούς και πως αυτοί αντιδρούν, αφήνοντας σχεδόν απρόσωπους τους Γερμανούς μη διστάζοντας να δείξει και την ανθρώπινη πλευρά των στρατιωτών. Όλα βέβαια μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, του οποίου η ψυχοσύνθεση αποτελεί τον βασικό κορμό της ταινίας. Με την σκληρότητα και την τραγικότητα των καταστάσεων που περιγράφονται αλλά και την προδοσία που αντιμετωπίζει ο ήρωας, προσπαθεί να αναζητήσει η ταινία αν τελικά η παιδικότητα χάνεται λόγω των δυσκολιών της ζωής και της ανάγκης που προκύπτει για επίδειξη ωριμότητας ή με την πάροδο των ετών μένοντας κρυμμένη μέσα στο παιδί περιμένοντας να βγει στην επιφάνεια παρά τις δυσκολίες;

Η ανάπτυξη των χαρακτήρων θα μπορούσε να ήταν καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη, δίνοντας την δέουσα βαρύτητα και στα υπόλοιπα πρόσωπα της ιστορίας και όχι μόνο στον 13χρονο ήρωα. Η σκηνοθεσία ήταν αρκετά καλή, αν και λίγο... τυπική να την χαρακτηρίσω; Δεν σου έμενε σχεδόν τίποτα από την σκηνοθεσία. Αδιόρατη θα την πω και διακριτική (τώρα αν αυτό έχει και λίγο αρνητική χροια, κρίνετέ το μόνοι σας). Η φωτογραφία πάντως και οι ερμηνείες ήταν πολύ καλές, γεγονός που ανεβάζει αρκετά την ταινία.
Δεν θα χάσει κανείς τον χρόνο του αν τη δει, αλλά δεν θα χάσει και τίποτα αν δεν ασχοληθεί μαζί της. Και φτάνει πια με τις ταινίες για τον Β'ΠΠ, εκτός και αν έχουν κάτι καινούριο να πουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: