Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Invictus - Clint Eastwood


Η νέα ταινία του Clint Eastwood περιγράφει τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Mandela και την προσπάθειά του να εξευμενίσει λίγο τα πνεύματα και να μικρύνει το χάσμα επικοινωνίας που υπήρχε ανάμεσα στους λευκούς και τους μάυρους κατοίκους της Νότιας Αφρικής μέσω του ράγκμπι. Θεώρησε ο Mandela ότι η εθνική ομάδα ράγκμπι, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις παγκοσμίως, θα μπορούσε να ενώσει όλους τους κατοίκους και να τους βοηθήσει να ξεχάσουν το σκοτεινό παρελθόν τους.
Υποθέτω ότι για τους Νοτιοαφρικανούς η ταινία αυτή θα είναι μια πολύ φορτισμένη συναισθηματικά υπενθύμιση εκείνης της περιόδου της ιστορίας τους. Το σενάριο δεν επιθυμεί πάντως να αποτελέσει μια καταγραφή των τεράστιων αλλαγών που συνέβησαν στη χώρα, αλλά προτιμά να σκιαγραφήσει τις προσωπικότητες του Mandela και του αρχηγού της ομάδας ράγκμπι. Αν έλειπε αυτή η προσπάθεια αγιοποίησης προς το πρόσωπο του Mandela θα το πετύχαινε με πολύ καλύτερο τρόπο. Κατανοώ ότι η παρουσία του Mandela στην εξουσία της Νοτίου Αφρικής βοήθησε την χώρα να εξελιχθεί και να προοδεύσει, σε αντίθεση με όλες τις άλλες πρώην αποικίες στην Αφρική όπου μόλις έφυγαν οι λευκοί από την εξουσία, διεφθαρμένα καθεστώτα κατέλαβαν την εξουσία καταδικάζοντας τις χώρες τους σε ανέχεια. Πλέξε ένα εγκώμιο για τον Mandela αν θες, μην τον παρουσιάζεις σαν άγιο... Αυτό ήταν νομίζω και το σημαντικό πρόβλημα της ταινίας, ότι δηλαδή ήταν λίγο επιφανειακή όσον αφορά την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Σε αυτό συνέβαλαν και οι ερμηνείες στην ταινία που ενώ ήταν καλές σε γενικές γραμμές, δεν ήταν σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούσαν να σου δείξουν περισσότερα για τον χαρακτήρα των ηρώων.

Πιστεύω πάντως ότι ο Clint Eastwood μας κακόμαθε τα τελευταία χρόνια με τις ταινίες που βγάζει με αποτέλεσμα να αφήνει μια αίσθηση το Invictus ότι ήταν περισσότερο διεκπεραιωτικό για να πει αυτήν την ιστορία και να δείξει το μεγαλείο του Mandela(!) και όχι ότι ήταν ακόμα ένα δημιούργημα ενός μεγάλου καλλιτέχνη όπως είναι ο Clint.
Δεν θα χαλάσει κανέναν η ταινία αλλά ούτε και θα ενθουσιάσει κανέναν.
Τον Matt Damon επιλέγω συνειδητά να μην τον σχολιάσω καθόλου γιατί δεν θα είμαι καθόλου αντικειμενικός μιας και ποτέ μου δεν τον χώνεψα.

3 σχόλια:

academy είπε...

Πόσο πολύ συμφωνώ μαζίσου δεν έχεις ιδέα!Δηλαδή ο Mat Damon 20χρονος....?
Επίσης να σου πώ thanks που συμετέχεις στην oscarikή ψηφοφορία!!!ΚEEP...Voting!!!

King Ink είπε...

Δεν έχω δει ακόμα το nine και το Young Victoria διαφορετικά ήδη θα είχα ψηφίσει. Μου άρεσε πολύ η ιδέα σου για την ψηφοφορία.
Επιμένω να μην θέλω να σχολιάσω τον Damon. Τον μαλάκα... (ουπς!)

academy είπε...

Καλέ ψήφισε...!Υπάρχει περίπτωση να δείς Young Victoria?Δεν βλέπεται στο λέω εγώ!Το trailer είναι πιο ωραίο!