Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

The young Victoria - Jean-Marc Vallée 2009

Ο Jean-Marc Vallée είναι γνωστός από το εξαιρετικό δράμα ενηλικίωσης που γύρισε το 2005, το C.R.A.Z.Y. Η ταινία αυτή είχε έναν δικό της χαρακτήρα, αλλά και μια ορεξάτη, φρέσκια και μοντέρνα σκηνοθεσία που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τελικό σύνολο που κέρδισε τις καρδιές χιλιάδων θεατών σε πολλά φεστιβάλ όπου διακρίθηκε αλλά και στις κινηματογραφικές αίθουσες όπου και αγαπήθηκε.
Μετά από τόσα χρόνια λοιπόν ο Jean-Marc Vallée αποφάσισε φέτος να γυρίσει μια βιογραφική ταινία για τα πρώτα χρόνια βασιλείας της Βασίλισσας Victoria που κατέχοντας τον θρόνο της Αγγλίας για 63 χρόνια σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Δυστυχώς παρά τις προβλέψεις μου ότι το The young Victoria έχοντας την
υπογραφή του Jean-Marc Vallée δεν θα ήταν άλλο ένα δράμα εποχής που εύκολα ξεχνιέται, η ταινία καταλήγει να μην έχει καθόλου προσωπικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα θα βυθιστεί στη λήθη.
Φαίνεται ότι αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στην δημιουργία εντυπωσιακών σκηνικών και κουστουμιών παρά στην αναζήτηση ενός σοβαρού σεναρίου που θα μπορούσε να περιγράψει σε βάθος τις δολοπλοκίες που λάμβαναν χώρα στο περιβάλλον της νεαρής πριγκίπισσας και μετέπειτα βασίλισσας αλλά και τις προσωπικότητες των προσώπων που συμμετείχαν σ'αυτές, μη διστάζοντας να περάσει από έναν πρώιμο φεμινισμό σε μια φαινομενικά εύκολη παραδοχή της αδυναμίας της βασίλισσας να κυβερνήσει χωρίς σύζυγο στο πλάι της.
Κάποια από τα ιστορικά περιστατικά που περιγράφονται είναι σημαντικά για την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας αλλά στην ταινία όλα παρουσιάζονται αρκετά επιφανειακά. Μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε στην ερωτική ιστορία με τον Πρίγκιπα Αλβέρτο αλλά η σκηνοθεσία του Jean-Marc Vallée ήταν απλή και διεκπεραιωτική, καμία σχέση με το νεύρο που είχε αποδείξει ότι είχε στο C.R.A.Z.Y., με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να μεταδώσει στον θεατή επιτυχημένα ούτε το ειδύλιο αλλά ούτε και το πνεύμα της εποχής παρόλη την καλή προσπάθεια των ηθοποιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: