Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

The Bright Star - Jane Campion 2009


Δεν πρόκειται για μια απλή ταινία εποχής, αλλά για μια σπουδή πάνω στο έργο και την προσωπικότητα του John Keats, ενός από τους μεγαλύτερους ρομαντικούς ποιητές του οποίου το έργο συγκρίνεται σε αξία πλέον ακόμα και με αυτό του Lord Byron. Ο John Keats δυστυχώς όσο ζούσε δεν γνώρισε την καλλιτεχνική αναγνώριση που άρμοζε στο ποιητικό του έργο με αποτέλεσμα να ζήσει τα λιγοστά χρόνια της ζωής του θεωρώντας τον εαυτό του μια αποτυχία. Ίσως όμως αυτές οι αγωνίες της ζωής του είναι που τον ώθησαν να βγάλει τόσο ρομαντισμό και αγνό συναισθηματισμό στα ποιήματά του που τον κατέστησαν στην πορεία έναν καλλιτέχνη με μεγάλη επιρροή και αναγνωρισμένη αξία.
Ο John Keats πέθανε σε ηλικία μόλις 25 ετών και η ταινία όντας βιογραφική μας περιγράφει τον έρωτα που αναπτύχθηκε μεταξύ αυτού και της Fanny Brawne στα 3 τελευταία χρόνια της ζωής του.
Η Jane Campion της οποίας το ταλέντο στην σκηνοθεσία είναι αδιαμφισβήτητο πλέον, δεν επιθυμεί να μας παρουσιάσει ακόμα έναν έρωτα ενός ποιητή της εποχής που συνήθως αποτυπώνεται στο κινηματογραφικό πανί μέσα από συναισθηματικές εξάρσεις, έντονα συναισθήματα, παθιασμένο έρωτα και καταστροφή από το πολύ πάθος και τις αρμόζουσες σε έναν καλλιτέχνη συχνές ψυχολογικές διακυμάνσεις. Αντιμετωπίζει τους ήρωές της με λεπτότητα, εμμένοντας κυρίως στους κοινωνικούς λόγους που δεν επέτρεπαν στην επισημοποίηση των συναισθημάτων τους, δηλαδή την οικονομική ανέχεια του Keats. Ούτε στηρίζει την ταινία της σε ρομαντικά πλάνα και σκηνές που θα μπορούσαν να αποτελούν το χρονικό της ανάπτυξης των συναισθημάτων των δύο ηρώων. Όλα έρχονται με μια φυσικότητα που καταλήγει να σε παρασύρει μέσω και του ρεαλισμού των καταστάσεων δοσμένων βέβαια με μια δόση ρομαντισμού.

Tόσο ο Ben Whishaw όσο και η Abbie Cornish ήταν εξαιρετικοί στους ρόλους τους αποδίδοντας αυτήν την απλότητα που και η Jane Campion θέλησε να αντικατοπτρίζεται στην σκηνοθεσία της. Ειδικά η Abbie Cornish αποτελεί ένα από τα ατού της ταινίας δίνοντας μια ερμηνεία βαθειά ανθρώπινη με την ανάπτυξη των συναισθημάτων και των σκέψεών της μέσα από τις κινήσεις και τα βλέμματά της χωρίς να έχει ανάγκη να τα εκφράσει με λέξεις.
Η ποίηση του Keats παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο έργο γνωρίζοντας στους περισσότερους από εμάς έναν εξαιρετικό ποιητή που ενδεχομένως να μην γνωρίζαμε. Εισχωρούσε όμως αρμονικά μέσα στους απλούς, καθημερινούς αλλά και έξυπνους διαλόγους χωρίς διαφαίνεται προσπάθεια από τη μεριά του σκηνοθέτη να "στριμώξει" μέσα στην ταινία και το έργο του Keats.
Η ανάγνωση του Ode to a Nightingale στους τίτλους τέλους από τον Ben Whishaw που έπαιζε τον John Keats στη ταινία με τη συνοδεία κλασικής μουσικής ήταν το καλύτερο τέλος που θα μπορούσε να έχει η ταινία προκειμένου να λυτρωθεί ο θεατής από την συναισθηματική κατάσταση που η Jane Campion τον οδήγησε αργά αλλά μεθοδευμένα στο τέλος της ταινίας. Παραθέτω και το σχετικό κομμάτι από το soundtrack για όποιον θέλει να συλλάβει μέσα σε λίγα λεπτά την καλλιτεχνική αξία της ταινίας αυτής.

10 σχόλια:

academy είπε...

Σκίζω τα ρούχα μου!!Πότε θα βγεί η Campion στην ελλάδα επιτέλους,,,,??Δηλαδή κάποιος ας συνετίσει τους άσχετους που είναι υπέυθυνοι στην Audio Visual Για την διανομή ταινιών!Ντροπή!Γιατι είδαμε ποτέ το cheri με την Michelle Pfeiffer?Μα που ζούμε?

King Ink είπε...

Σε μια κοινωνία που αντί να είναι η Abbie Cornish υποψήφια για oscar είναι η Emily Blunt και η ανεκδιήγητη Sandra Bullock, που δεν μπήκα καν στη διαδικασία να σχολιάσω το πανηλίθιο Blind side. Σου μιλάω για τα oscar academy γιατί λόγω της ψηφοφορίας που διοργανώνεις είδα αυτό το διαμάντι

academy είπε...

Τι ψάχνεις τώρα....Γι αυτό κάνω την ψηφοφορία για να διορθώσουμε τα...αδιόρθωτα!!:)

academy είπε...

Αριστούργημα!Μόλις το είδα και μάλλον είδα την ταινία της χρονιάς.Σκέτη ποίηση.Jane Campion we love you!!!!Εχω μείνει άφωνος...

King Ink είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε!!! Μπορεί να είναι και η καλύτερη ταινία που έχω δει για βιογραφίες ποιητών κτλ
Μετά και από αυτό, απόλυτος σεβασμός στην Campion

academy είπε...

Απόλυτος!!Αν και μας τα ε΄΄ιχε χαλάσει λίγο...επανόρθωσε με το παραπάνω!!Σου λέω για μένα ταινία της χρονιάς!!Μα πώς το αγνόησε η Ακαδημία?Απαράδεκτο τουλάχιστον 6 υποψηφιότητες μετρούσα που θα μπορούσε να έχει!!

Simply Burgman είπε...

Πανέμορφη ταινία,πανάξια για το μεγάλο ποιητή!Υπέροχη μουσική και ερμηνείες από όλους και ειδικά η κοπελιά,εκτός από καλλονή,σικάτη και αιθέρια,έπαιξε και τέλεια!Καιρός να δούμε και μια καλή ταινία για τον Πόε!!!:Ρ

King Ink είπε...

Mμμμ... Δεν είναι κακή η ιδέα σου.
Αρκεί να το βγει όντως κάτι στο επίπεδο του Bright Star.
Τώρα που το λες πάντως δεν θυμάμαι να έχω δει καμιά ταινία για τον Πόε ή τουλάχιστον να συμμετέχει λιγάκι ο χαρακτήρας του

Simply Burgman είπε...

Βγήκε μια πέρυσι,με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του,αλλά ήταν αφάνταστα ερασιτεχνική. Υπάρχουν φήμες στο ΙΜΔβ για μια πιο σοβαρή,σενάριου και σκηνοθεσίας....Σταλλόνε!!!Για το ρόλο του Πόε έχουν ακουστεί από Μόρτενσεν μέχρι και Ντάουνι,και προσωπικά πιστεύω ότι ο δεύτερος θα ήταν τέλειος, και από άποψη εμφάνισης αλλά και από προσωπικότητας και ταμπεραμέντου!!

Στη μικρή οθόνη έχει μεταφερθεί και ο Μαύρος Γάτος,σε ένα επεισόδιο της βραχύβιας αμερικανικής σειράς "Masters of Horror", με ένα αποτέλεσμα αρκετά ικανοποιητικό, όπου εμφανίζεται ο πρωταγωνιστής ως ο ίδιος ο Πόε.Η ζωή του πάντως είναι τόσο τραγική που θα μπορούσε να γίνει πολύ καλή ταινία...

King Ink είπε...

Θυμάμαι ένα Black cat με τον Keitel στο Two Evil Eyes αλλά δεν θυμάμαι να μπάινει ο Πόε σαν πρόσωπο στην ιστορία.
Ίσως πρέπει να ψάξω λίγο παραπάνω (από το τίποτα στο οποίο βρίσκομαι τώρα) για την ζωή του Πόε γιατί πραγματικά δεν έχω ιδέα...