Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Sundance 2010

Ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου με τα φετινά του βραβεία αποδεικνύει για ακόμα μια φορά γιατί αξίζει της προσοχής κάθε σινεφίλ πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Το Winter's bone της Debra Granik κέρδισε το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ ενώ το Animal Kingdom του David Michod από την Αυστραλία το μεγάλο βραβείο του κοινού. Και οι δυο ταινίες είναι φωτεινά παραδείγματα της ποιότητας που έχει να επιδείξει ο σύγχρονος ανεξάρτητος κινηματογράφος.
Μια σύγκριση μεταξύ των δύο είναι αναπόφευκτη όχι μόνο διότι έφυγαν με τα δύο μεγαλύτερα βραβεία από το Sundance, αλλά κυρίως λόγω μιας κοινής θεματικής που χαρακτηρίζει και τις δυο. Ασχολούνται και οι δύο με τα αδιέξοδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι πρωταγωνιστές τους μέσα σε έναν ασφυκτικά περιορισμένο κόσμο που οι μεγαλύτεροι τους κληροδότησαν. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να ζήσουν έχει καθοριστεί πλήρως από τους γονείς, την ευρύτερη οικογένειά τους και την κοινωνία ολόκληρη, ενώ αυτοί χωρίς να βρίσκουν καμία διέξοδο από την φυλακή ουσιαστικά στην οποία βρίσκονται προσπαθούν να επιβιώσουν. Έντονο το κοινωνικό σχόλιο και των δύο ταινιών αναφορικά με τον κόσμο που οι μεγαλύτερες γενιές έχουν δημιουργήσει αλλά και την δομή της κοινωνίας που καταδικάζει παιδιά σαν αυτά να παρατήσουν κάθε όνειρο, κάθε προσωπική φιλοδοξία και ουσιαστικό δικαίωμα στην ευτυχία.
Στο Winter's bone η πρωταγωνίστρια αποφασίζει να σταθεί στα πόδια της και να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να φροντίσει τα δύο μικρότερα αδέρφια της τώρα που ο πατέρας της έχει εξαφανιστεί. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται είναι ιδιαίτερα σκληρό, αποτελούμενο από άτομα του υποκόσμου που δεν διστάζουν να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές προκειμένου να διασφαλίσουν την συνέχεια των παράνομων ενασχολήσεών τους. Είναι όμως και οι ίδιοι αποκλεισμένοι μέσα στη ζωή τους, καθώς αναγκάζονται να ζουν μια ζωή μέσα στην ανέχεια, όντας συνεχώς σε επιφυλακή ακόμα και απέναντι σε άτομα της ίδιας της οικογενείας τους. Τα άγρια τοπία των αμερικάνικων βουνών μέσα στα οποία εξελίσσεται η ιστορία αντανακλούν πλήρως και την αγριότητα των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτά.
Στο Animal kingdom ο δεκαεξάχρονος πρωταγωνιστής είναι καταδικασμένος ουσιαστικά να ζήσει μια δύσκολη ζωή, μεγαλωμένος είτε σε αναμορφωτήρια είτε από την ναρκωμανή μητέρα του. Μετά τον θάνατό της λοιπόν, ο πρωταγωνιστής δεν ακολουθεί τον δρόμο που ακολούθησε η πρωταγωνίστρια στο Winter's bone. Είχε ήδη παραιτηθεί ως ένα βαθμό από τη ζωή, απλά παρατηρώντας την μητέρα του να οδεύει προς την καταστροφή της. Ψάχνει έτσι έναν νέο προστάτη, την γιαγιά του, η οποία μένει μαζί με τους θείους του. Δεν είναι όμως μια τυπική οικογένεια μιας και έχουν συστήσει μια οικογενειακή μαφιόζικη οργάνωση με την αστυνομία να τους παρακολουθεί κάθε στιγμή προκειμένου να βρει την πρώτη ευκαιρία για να σταματήσει την δράση τους. Ακολουθεί και παρακολουθεί ο πρωταγωνιστής ενώ σύντομα βρίσκεται στη μέση αυτής της διαμάχης μη γνωρίζοντας πιο μέρος πρέπει να πάρει, πιο είναι το σωστό και πιο το λάθος. Το ζήτημα είναι ότι όποιο δρόμο και να διαλέξει πάλι σε αδιέξοδο θα βρεθεί. Ένα αδιέξοδο που άλλοι έχτισαν για αυτόν, αλλά αυτός καλείται να το αντιμετωπίσει.
Αυτή ειναι και η μαγεία των δύο ταινιών. Μετά το τέλος τους, δεν μπορείς παρά να αναλογίζεσαι πιο τελικά θα είναι το μέλλον αυτών των παιδιών αλλά και τόσων άλλων που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε παρόμοιες καταστάσεις. Έντονα συναισθηματικές ταινίες και απόλυτα ανθρώπινες, κάτι που βγαίνει όχι μόνο από το σενάριό τους αλλά και τον τρόπο κινηματογράφισής τους. Σκηνοθετημένες και οι δύο με ένα σύγχρονο, επικεντρωμένο στα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των ανθρώπων τρόπο, βγάζει η καθεμία τους με τον δικό της τρόπο μια σκληράδα που τελικά σε συνεπαίρνει και σου εντείνει όλα όσα αισθάνεσαι βλέποντάς τες.
Εξαιρετικές οντας και οι δύο δεν ξέρω ποια είναι καλύτερη από την άλλη. Ποντάρουν και οι δυο στις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών τους και κερδίζουν και οι δυο το στοίχημα, αν και η Jennifer Lawrence του Winter's bone σίγουρα θα σας συναρπάσει.

10 σχόλια:

academy είπε...

Συγκλονιστικό!Το είδα σχεδόν ανυποψίαστος πρίν δύο μήνες και με τον καιρό το σκέφτομαι όλο και περισότερο.Φυσικά μιλάω για το Winters Bone.Τι χαρακτήρες τι ερμηνεία απο την Lawrence,τι η σκηνή στο ποτάμι....απο τις αγαπημένες μου για φέτος της ετοιμάζω super oscarική παρουσίαση όταν κυκλοφορήσει Ελλάδα.Αυτά King.

King Ink είπε...

Έχει καιρό που τα είδα και γω αλλά είδα που το σχολίασες σε ένα post, είδα και το The kids are all right ακι θυμήθηκα αυτούς τους δύο έφηβους οπότε είπα να τα αναφέρω. Να δεις και το Animal kingdom. Εξίσου καλό αν όχι και καλύτερο από το Winter's bone. Η κοπέλα ήταν εξαιρετική και είδα ότι ανεβαίνουν οι μετοχές της και θα συμμετέχει και στο καινούριο x-men. Ελπίζω να μην την αλλοτριώσουν και χαθεί το ταλέντο της.

Chris Karpis είπε...

Πότε πρόλαβες να τις δείς βρε κινηματογραφικό θηρίο ? Δεν τις έχω δεί, αλλά απο την περιγραφή σου φαίνονται πολύ ενδιαφέρουσες.

Δυστυχώς το "ανεξάρτητο" θεωρείται απο πολλούς ως ψευτοκουλτουρέ ! Δεν ξέρω γιατί, αλλά το έχω διαπιστώσει. Μάλλον για κάποιους οι σοβαρές, κοινωνικές ταινίες που μιλάνε για τα προβλήματα της εποχής μας είναι too much, όταν απλά θέλουν να φάνε τα ποπ κορν τους βλέποντας τον Colin Farell να παίζει ξύλο !

academy είπε...

Εκτός οτι συμφωνώ με τον curious απόλυτα άμεσα θα δώ και το Animal Kingdom και θα σε ενημερώσω.
Η Lawrence δεν ξέρω άν υπέστη ολική μεταμόρφωση(ηθική και σωματική)για να βγάλει τον ρόλο ή οι φωτογραφίες που βλέπω είναι μετά τον ρόλο της.Τσέκαρε τι εννοώ
http://www.esquire.com/women/women-we-love/jennifer-lawrence-photos-0610
Δεν ξανάγινε!

King Ink είπε...

Τεράστια η μεταμόρφωση!
Τώρα εγώ είμαι περίεργος και παράξενος άνθρωπος βρε academy που στην ταινία την θεωρώ πιο όμορφη από τις φωτογραφίες αυτές; Στην ταινία μοιάζει με άνθρωπο ενώ αυτά τα περιοδικά τις κάνουν όλες κάπως... (ας μην αναφέρω τους επιθετικούς προσδιορισμούς που μου έρχονται γιατί είναι κάπως επιθετικοί).

academy είπε...

Ενοείται πως στην ταινία είναι καλύτερη.Στην φωτογράφηση είναι η κλασική ξανθιά next p..n model.

argiris-cinefil είπε...

Όπως σου είχα πει (ξέρεις που) και οι δυο ταινίες αποτελούν τα ανεξάρτητα διαμάντια της χρονιάς.

Το "Animal Kingdom" μου άρεσε λίγο περισσότερο. Βέβαια το "Winter's Bone" είναι πιο ανθρώπινο, φυσικό, αφοπλιστικό, ρεαλιστικό και με μια απίστευτη πιτσιρίκα να κουβαλάει στους ώμους της ολόκληρη την ταινία....

Όσο για το "Animal Kingdom" είναι ένα συγκλονιστικό πορτρέτο μιας οικογένειας κακοποιών της οποίας οι αρχές και οι άγραφοι εσωτερικοί κανόνες που υπάρχουν για την ενότητα αλλά και για την επιβίωση της, δεν απέχουν και πολύ από τους άλλους άγραφους νόμους, αυτούς του ζωικού βασιλείου. Κι αυτή η παρομοίωση-συμβολισμός μας την κάνει εμφανής ο σκηνοθέτης από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ταινίας, με τους υπέροχους τίτλους αρχής. Ο David Michod σκηνοθετεί έξοχα αυτό το σκληρό δράμα, με υπέροχα αργά πλάνα τα οποία, σε συνδυασμό με την υπέροχη μουσική υπόκρουσής της, αύξάναν στο μέγιστο την δραματουργία και την συναισθηματική φόρτιση των τραγικών αυτών γεγονότων. Ανατριχιαστική η Jacki Weaver στον ρόλο της μαμάς της οικογένειας, η οποία προκειμένου να προστατέψει τους γιους της, είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα…Στα συν και το αναπάντεχο φινάλε της.

Animal Kingdom - 4: Πολύ καλή
Winter's Bone - 4: Πολύ καλή

0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

King Ink είπε...

Curious, όποιος πει ότι αυτές οι δύο ταινίες είναι ψευτοκουλτουρε τότε απλά δεν τις έχει δει. Αντιμετωπίζουν την ίδια τη ζωή με σπάνια ειλικρίνια και ρεαλισμό.

Αργύρη, γιατί δεν κάνεις αναρτήσεις για ταινίες; Ε; Τα λες τόσο ωραία. Η Jacki Weaver πραγματικά συγκλονιστική. Τι βλέμμα, τι εκφράσεις! Το φινάλε είναι καταπληκτικό. Άραγε αυτές οι δύο ταινίες θα είναι στα Oscar;

academy είπε...

Είδα και το Animal Kingdom.Τι δράμα και αυτό.Σαν πρώτη εντύπωση έχω πάθει σόκ απο την μάνα της υπόθεσης που θα ξεκινήσω εκστρατεία για να πάρει υποψηφιότητα β'γυναικείου.Ωραία ταινία,ώριμη,μιλάει ξεκάθαρα η εναρκτήρια σκηνή και η τελευταία απλά υπέροχες!!
Λίγο πιο κάτω απο το Winter's bone.

argiris-cinefil είπε...

Γιατί κυρίως βαριέμαι. Άλλωστε προτιμώ να κάνω σχόλια από το να κάνω αναρτήσεις γιατί είναι και κάτι που παίρνει λιγότερο χρόνο.
Φυσικά και ΔΕΝ θα είναι στα όσκαρ. Πάντως θα γούσταρα πολύ να δω την πιτσιρίκα του "Winter's Bone" και την μάνα του "Animal Kingdom" στις ερμηνείες.