Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Come and see - Elem Klimov 1985

Έχει την φήμη ότι είναι μια από τις κορυφαίες πολεμικές ταινίες που έχουν γυριστεί. Μια θέαση της αποδεικνύει ότι ανταποκρίνεται πλήρως στην φήμη της αυτή. Πρόκειται για μια συγκλονιστική αποτύπωση των ναζιστικών θηριωδών στην Λευκορωσία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έτσι όπως τα βίωσε ο 16χρονος ήρωας της ταινίας. Η απροκάλυπτη σφαγή 638 χωριών από τις δυνάμεις των SS αποτελεί την αφορμή που φόρτισε συναισθηματικά τους δημιουργούς της ταινίας και τους ανάγκασε να καταθέσουν πάνω στο celluloid ένα μέρος της ψυχής τους. Από τις ερμηνείες των ηθοποιών, την εκπληκτική φωτογραφία, την σκηνοθεσία ή την κίνηση της κάμερας ξεχωρίζει αυτός ο έντονος συναισθηματισμός που διαπνέει όλη την ταινία, η οποία αποκτά έτσι το χάρισμα της αμεσότητας, αποτελώντας για τον θεατή μια ανατριχιαστική κινηματογραφική εμπειρία.
O 16χρονος Florya μη μπορώντας να καθίσει αμέτοχος απέναντι στον πόλεμο αποφασίζει παρασυρμένος από τα ρομαντικά συναισθήματα περί ηρωισμού, που λόγω ηλικίας τον έχουν κατακλήσει, να αφήσει πίσω την μητέρα του και τς δύο μικρές του αδερφές και να ενταχθεί στις δυνάμεις των ανταρτών που μέσα από τα πυκνά δάση της Λευκορωσίας εναντιώνονται στις ναζιστικές δυνάμεις που έχουν κατακλήσει τη χώρα τους. Πολύ γρήγορα όμως θα βιώσει στον ύψιστο βαθμό την απόλυτη αγριότητα του πολέμου. Αποτελεί έτσι λοιπόν η ταινία και ένα χρονικό των αλλαγών που υπέστη ο Florya και μαζί με αυτόν και όλοι οι επιζώντες του πολέμου. Από έναν ζωντανό, πρόσχαρο, όλο ενθουσιασμό 16χρονο, ο Florya σταδιακά μετατρέπεται μέσα από τα γεγονότα που βιώνει, σε ένα ζωντανό κουφάρι, μια σκιά του παλαιότερου εαυτού του. Η ερμηνεία του ηθοποιού που τον υποδύεται είναι άκρως συγκλονιστική. Έχει χάσει την αρχική του αθωότητα και αυτό αποτυπώνετα πλήρως και στο ταλαιπωρημένο και αφύσικα γερασμένο του πρόσωπο.
Έχει κάποιες σκηνές που είναι πραγματικά καταπληκτικές και αποδεικνύουν περίτρανα το ταλέντο του Klimov στη σκηνοθεσία. Με μεγάλη μαεστρία κάθε φορά δημιουργεί μια εξελισσόμενη ένταση στις έντονες σκηνές της ταινίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι και τον αντίκτυπο που έχουν οι σκηνές αυτές στον θεατή. Σκηνοθετκά κινείται σε ρεαλιστικά πλαίσια, διανθίζει όμως την ιστορία με μερικές πινελιές ενός "επίγειου" σουρεαλισμού που προσφέρουν στην ταινία μια ποιοτική αναβάθμιση τόσο οπτικά όσο και πνευματικά.
Η κάμερα ακολουθεί τους πρωταγωνιστές σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Δεν αποτυπώνει απλώς τα γεγονότα που διαδραματίζονται αλλά επειδή ακριβώς κινείται μέσα στο χώρο, δίνει την αίσθηση ότι και ο θεατής καταλήγει να αποτελεί έναν αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων που παρακολουθεί, συμβάλλοντας έτσι και στην ενίσχυση της εμπειρίας του αυτής.
Το μόνο ελάττωμα της ταινίας θα μπορούσε να είναι η λίγο μονόπλευρη αποτύπωση των Γερμανών στρατιωτών που παρουσιάζονται σαν απάνθρωπα σαδιστικά τέρατα. Αυτό είναι από μια άποψη κατανοητό γιατί άλλωστε παρακολουθούμε τον πόλεμο μέσα από τις εμπειρίες του Florya και αφορμή για την ταινία στάθηκαν οι πρωτοφανείς αγριότητες των ναζιστικών στρατευμάτων στην Λευκορωσία. Λίγη όμως σημασία έχει αυτη η παρατήρηση. Η ταινία είναι ένα πραγματικό αριστούργημα.

8 σχόλια:

argiris-cinefil είπε...

Ήμουν σίγουρος ότι θα έκανες ανάρτηση για αυτήν την ταινία. Εξαιρετική, με ορισμένες συγκλονιστικές και αρκετά σκληρές σκηνές διαποτισμένες με σουρεαλισμό αλλά και λυρισμό. Αριστουργηματική η σκηνοθεσία του Klimov όπου μου θύμισε λίγο από το σινεμά του Ταρκόφσκι. Αξέχαστη η σκηνή της αφίσας.

4: Πολύ καλή

0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

Chris Karpis είπε...

Για άλλη μια φορά δεν έχω δεί την ταινία, για άλλη μια φορά φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα (αν και δεν ξέρω σε τί φάση θα επέλεγα πλέον να δώ άλλη μια ταινία για το 2ο παγκόσμιο), και για άλλη μια φορά πολύ καλή και εμπεριστατωμένη η παρουσίασή σου.

King Ink είπε...

Είμαι μεγάλο θύμα όσον αφορά σκηνοθέτες των οποίων το όνομα τελειώνει σε -οφ ή -όφσκι! :)
Εννοείται ότι θα έκανα ανάρτηση για το Come and see.
Μόνο ο χρόνος μου έλειπε.
Χαίρομαι που σου άρεσε Αργύρη. Έχει πολλές αξέχαστες σκηνές όπως αυτή που τρέχουν για να πάν στο νησί και η κοπέλα γυρίζει και κοιτάει πίσω της. Ανατριχιαστικό!
Να την δεις curious και ευχαριστώ πολύ. Είναι πολύ καλύτερη από τις περισσότερες και δεν ασχολείται με τετριμμένα ζητήματα όπως Εβραίοι, ηρωισμοί, οι Αμερικάνοι που έρχονται να τους σώσουν κτλ. Είναι ξεχωριστή.

tentas είπε...

πολυ καλο king bravo
δυνατη εμπειρια
ενα ταξιδι στη κολαση

King Ink είπε...

Ω ναι tentas. Πολύ δυνατή εμπειρία η ταινία.

academy είπε...

Ασε με!Κι όμως δεν το έχω δεί!!Χρόνια λέω πως θέλω να το δώ αλλά...Κι αυτό το εξώφυλλο της ταινίας μου λειτουργεί πολύ αρνητικά.Νομίζω οτι θα το δώ και θα αρωστήσω...
Πάντως χαίρομαι που σου άρεσε και το προτείνεις..άλλη μια ωραία παρουσίαση σου King.

King Ink είπε...

Δεν είναι καταθλιπτική ταινία. Εντάξει δεν σου φτιάχνει και το κέφι για ολόκληρη τη μέρα. Θα σε ρίξει λίγο αλλά μη πτοείσαι. Αποζημιώνει κινηματογραφικά

kioy είπε...

Εξαιρετική ταινία.
Μέσα απ' τα μάτια του 16χρονου: ο πόλεμος μια ποιήση αιματηρή, πηχτή, θανατερή για να συνθλίψει τον καθένα...